Horizon

Horizon

andrehansson.com

- the occasional blog of André Hansson

Addenda till Greklandinlägget:

Aktuella händelserPosted by André Hansson Fri, May 07, 2010 22:22:34
Vad händer om Greklands kris sprider sig? Efter Lehman tog världens riksbanker till räntevapnet och sjösatte gigantiska keynesianska stimulanspaket vilket lett oss till en situation där allt krut är förbrukat. Räntorna är redan nere på noll och kan inte sänkas mer och många stater har dragit på sig gigantiska budget underskott.

Kommer Keynesianismens revansch leda till en fet baksmälla med skuldkris och bankrupta stater?

  • Comments(0)//blogg.andrehansson.com/#post3

Grekland – den långsiktiga lösningen

Aktuella händelserPosted by André Hansson Fri, May 07, 2010 11:35:54

Europas "medelhavsmåttor", dvs Spanien, Portugal, Italien och Grekland har levt över sina tillgångar och tvingas dra åt svångremmen så hårt att tarmarna riskerar brista. Ingen har väl missat detta? Greklands parlament röstade igår igenom sitt sparpaket men det är inte allt som måste göras.

Nu har man tittat på utgiftssidan och antagit ett paket med kraftiga nedskärningar men inte lika mycket sägs om intäktssidan. Grekland är ökänt för korruption och plågas av massiva informella sektorer i ekonomin. Dessa två hör givetvis ihop. Acceptansen för skattesystemet är intimt sammankopplat med att man känner att man får något tillbaka. Greker vill inte betala skatt till en genomkorrumperad stat där pengar går till annat än vad de borde göra, det är fullt begripligt. Om inte intäktssidan justeras spelar det ingen roll hur mycket man skär i de sociala förmånerna. På lång sikt kommer problemen att kvarstå.

Jag tror inte lösningen är att piska greker till medgörlighet med skatterna utan lösningen ligger i att skapa en demokratisk acceptans för skattesystemet. Det betyder inte nödvändigtvis att man måste skapa en acceptans för höga skatter – låga skatter som betalas in är bättre än höga skatter man smiter ifrån - men man måste skapa en acceptans för de skatter som staten faktiskt tar ut.

Grekland hade tjänats väl av lite transparenslagstiftning likt den svenska offentlighetsprincipen. Demokratiska processer och förvaltningens beslutsprocesser måste ut från skuggorna där annars korruption frodas. Det blir ingen lätt uppgift eftersom de som har något att förlora på en sådan lagstiftning är samma människor som stiftar lagarna. Men utan sådana åtgärder blir det svårt för Grekland att bli fritt från sina problem.

Nyhetsunderlag:

DN

Sydsvenskan

  • Comments(0)//blogg.andrehansson.com/#post2

Förskolor gör vinst - ajabaja!

Aktuella händelserPosted by André Hansson Fri, May 07, 2010 10:01:42

Det har rapporterats i nyheterna att förskolor som privatiserats helt plötsligt gör jättelika vinster. Försäljningspriset har varit för lågt, sägs det, vilket i sin tur har möjlig gjort vinstmarginaler på över 10%. Detta har givetvis kritiserats av privatiseringsmotståndare.

Man kan fråga sig varför t ex Sydsvenskans huvudledare inte nämner något om att drivkrafterna bakom verksamheten har ändrats? När en verksamhet går från att vara offentligt finansierad till privat ändras incitamentstrukturerna. Det finns helt plötsligt ett intresse för att effektivisera verksamheten som inte funnits tidigare då finansieringen kommit från skattepengar. När verksamheten ska betala med egna pengar trimmar man bort lite fett för att hålla kostnaderna nere. Man har inte samma incitament att göra det när kostnaderna tas ur någon annans plånbok (dvs skattebetalarnas).

Vinsterna kan då eventuellt också härledas från rationaliseringar och inte enbart från att försäljningspriset varit för lågt. Effektivare drift är ett av huvudargumenten bakom privatiseringar. Vinstmarginalerna visar egentligen bara att allt fungerar som det ska. Det är dessutom kanske osannolikt att de består. Rationaliseringarna är gjorda, fettet är borttrimmat. Vill man i framtiden behålla de marginalerna måste man sänka kvaliteten (vilken inte verkar vara påverkad i nuläget – ingen har nämnt något om det så vitt jag vet). Drastiska kvaltitetssänkningar är osannolika eftersom det skulle påverka förskolans konkurrenskraft gentemot andra skolor. Dessutom kan kommuner (som jag gissar fortfarande har tillsynsansvar) kräva högre kvalitet i framtiden när vinsterna nu varit så stora.


Länkar till nyhetsunderlag:

Sydsvenskas huvudledare.


  • Comments(0)//blogg.andrehansson.com/#post1