Horizon

Horizon

andrehansson.com

- the occasional blog of André Hansson

Några tankar om valet

Politics and SocietyPosted by André Hansson Mon, September 15, 2014 11:33:00
Alliansen förlorar makten efter 8 år trots att Sverige är i rätt gott skick. Ingen kris, även om uppfattningen kanske har varit att det skett en försämring på vissa områden (såsom skola, välfärd). Jag var aldrig själv någon större anhängare av Alliansen eller De Nya Moderaterna, men lite orättvist kan jag ändå tycka att det var. Det rödgröna står helt still jämfört med 2010 så det var ju knappast någon seger för dem utan de vinner på att Alliansen (främst Moderaterna) tappar fler väljare till SD. Det är inte lätt att vinna 3 val i rad, för någon. Den tiden är förbi.

Så, SD med rötter i nynazismen mer än fördubblar sina mandat i riksdagen. Vad kan man säga om detta?

Är 13% av valmanskåren rasister? Jag tror inte det. Enligt Valu uppgav 19% (en betydande del, men långt ifrån alla) av SDs väljare att invandringsfrågan var viktig, vilket jag tycker antyder att bilden av SD väljaren är mer komplex än att de endast är inavlade idioter och rasister (kommentarer som florerar på sociala medier, bl a). Det är förstås bekvämt för oss andra att ge dem dessa attribut -- det låter oss ignorera de verkliga problemen i svensk politik som föranlett SDs uppgång.

Jag tror att förklaringen till SDs framgångar är mer komplicerad än så. Den är delvis att SD har synts mer den senaste mandatperioden. Deras organisation har vuxit, deras resurser har vuxit. Deras närvaro i landets olika demokratiska församlingar, deras exponering i media, har fört upp deras frågor på agendan på ett sätt som det inte gjorts tidigare. All publicity is good publicity, heter det engelska uttrycket.

Men det är också så att svensk politik är fattig på alternativ, så även i detta val med två stora partier som är förbryllande lika varandra. Idéer och framtidsvisioner i svensk politik, det lilla som fanns, har förbytts i tråkig och ogenomtränglig teknokrati. Parti A vill lägga x miljarder på bidrag/reform X, medan parti B vill lägga y miljarder på samma, etc, etc. Som vi nyliberaler ibland säger -- det sitter 8 socialdemokratiska partier i riskdagen. Så har svensk politik sett ut sedan årtionden tillbaka. Vad gör man som väljare när man inte ser skillnad och vill ha en förändring?

Att gå tillbaka till S efter att ha röstat på Alliansen är ju under sådana förutsättningar inget attraktivt alternativ. SD var det alternativ som fanns till hands. SD är det enda parti som uppfattats som något nytt. Hur fördelningen sedan är mellan rena missnöjes-, invandringsfientliga och övriga röster får väl forskningen titta på.

Det parlamentariska läget är som bekant besvärligt och jag har inte så mycket att tillägga om det förutom en kort kommentar om SDs roll här som jag inte hörde så mycket om i valvakan.

Situationen nu är den samma som förra mandatperioden förutom att det är ett rödgrönt block som får bilda regering. V+S+MP har exakt samma utmaning som Alliansen hade 2010-2014 att söka stöd i riksdagen med en minoritetsregering. Att SD ökat spelar mindre roll. Det som spelar roll är att SD tenderar att rösta mer med de borgerliga, vilket gör allt betydligt jobbigare för Löfven än var det var för Reinfeldt, som kunde räkna med mer passivt stöd från SD. Om Alliansen håller ihop och går i enad opposition (dvs röstar enat) blir det inte lätt för Löfven.


Övrigt:

Tiden då Socialdemokraterna var ett 40% parti och kunde räkna med att ohotat abonnera på makten är sannolikt fortfarande förbi.

De som gillade vad Alliansen åstadkom kan hålla sig lugna - S har inget mandat eller möjlighet att rulla tillbaka särskilt mycket.

Om Alliansen håller ihop har de goda möjligheter att vinna val i framtiden.

Den mer marknadsliberala falangen, som fört en tynande tillvaro i Reinfeldts Nya Moderater vädrar morgonluft efter hans avgång?

Radikalfeministerna får vänta en mandatperiod till - minst.

Sveriges politiska landskap börjar likna omvärldens.

Majoritetsvalsystem som man har i bl a USA och Storbritannien brukar kritiseras i Sverige. Men man kan konstatera nu att de har en distinkt fördel - inget utrymme för rasistiska partier att segla upp.


Val 2014 - färdigkommenterat.  • Comments(0)//blogg.andrehansson.com/#post45